Chelsea Flower Show 2024

Chelsea Flower Show on iga-aastane näitus Inglismaal, mida korraldab Royal Horticultural Society. Sellel aianduse suursündmusel on kohal kõik, kellel siin Inglismaal on aiandusega midagi pistmist – taimemüüjad ja floristid, kodusisustuse ja aiadekoratsioonide firmad, teadus- ja haridusasutused, toataimede tootjad, müüjad ja haljastajad, isegi taimekujuliste juveelide, taimemustritega rõivaste ja kangaste müüjad.

Müügiala
Floristide võistlustööd

Näituse ala on jaotatud näidisaedadeks, toalillede osaks, meelelahutusalaks ja müügialaks. Suur telgialune pind oli puukoolidele ja floristidele. Kuna vihma sadas terve külastuse aja, siis veetsin palju aega telgi all.

Puukoolide väljapanekud olid nii hästi tehtud, et esiti tundus nagu oleks tegemist näidisaedadega. Eriti tõmbas pilku elulõngade tootja, rooside müüjad, kukekannuste aretajad ja laukude lett.

Õues oli sama lugu nt mööbli või aiamajade müüjatega. Neil oli väikestel aladel kompaktselt kokku pandud huvitavad taimekooslused ja nende värvikombinatsioonid. Haljastatud müügialasid pildistasin vist kõige rohkem, ikka selleks, et oleks pimedal talveajal ideid ja inspiratsiooni varnast võtta.

Näidisaiad olid enamasti sisenemiseks suletud, seda ilmselt püsiva vihma tõttu pehmenenud pinnase pärast. Neisse paari aeda, mis lahti olid, tuli sisse saamiseks järjekorras seista ja vaate sai kätte paljude vihmavarjude vahelt.

Näidisaedadel oli üks ühine joon – kliimamuutustega kohanemine. Enamasti tundus, et valitakse taimi, mis on kuivale vastupidavad, samas oli ühes aia näha ka üleujutustele vastupidavat lahendust. Loodusliku mitmekesisuse huvides oli kasutatud ühe aia piires väga palju erinevaid liike maatriksistutuses. Taimedest olid valitud ise hakkama saavaid liike nagu sõrmkübaralill, sõnajalad, kukeharjad, kõrrelised, laugud, kurerehad, pojengid jne. Kohati oli aia looduslähedus küll juba väga sarnane suvalise võsa või heinamaaga.

Näidisaedadel olid hirmsad haiguste nimed, ilmselt selleks, et inimesi selliste probleemide olemasolust teavitada. Näiteks võitjaks osutus aed nimega „Muscular Dystrofy UK – Forest Bathing Garden“, autor Ula Maria. Parima konstruktsiooni auhinna pälvis Matthew Childsi kujundatud „Terrence Higgins Trust Bridge to 2030“ aed ning parima rõdu- ja konteineriaia pälvis Tom Bannisteri kujundatud „Ökoteraapia“ aed. „The Size of Wales Garden“ oli võitja kategoorias All About Plants Gardens. 

Loodetavasti satun sinna tuleval aastal parema ilmaga. Seni kasutan saadud inspiratsiooni järgmiste peenraplaanide kujundamisel – esimene on juba valmis ja leiad selle meie e-poest.